Aalborg

  • Tale folkeskolen op
  • Aktion: Fastholde stor renoveringsplan for kommunens skoler.

Aarhus

  • Tale folkeskolen op
  • Aktion: Afprøvning af ”karakterfrihed” og nye feed- back- former i udskolingen

Odense

  • Tale folkeskolen op
  • Aktion: Kommunikationskursus (pilotprojekt) for skoleledere og indsatsen ’Børnene i Robotbyen’, hvor folkeskolerne har og får et forspring i forhold til at uddanne og danne eleverne i fremtidens teknologier og de dilemmaer, der følger med.

København

  • Tale folkeskolen op
  • Aktion: Pilotprojekt om elevinddragelse.

Esbjerg

  • Tale folkeskolen op
  • Aktion: Fortsætte implementeringen at tonede linjer i udskolingen.

Randers

  • Tale folkeskolen op
  • Aktion: Målrettet kommunikationsstrategi.

Nye initiativer

Udskolingsindsats

Vi vil i fællesskab arbejde målrettet med at forbedre udskolingerne, da det netop er lige inden udskolingen, at mange forældre og elever vælger at flytte over til en fri- eller privatskole. Det er også netop i udskolingen, at mange elever oplever at deres motivation over for skolen falder, så for at fastholde dem og skabe en motiverende varierende udskolingen og dermed endnu bedre folkeskole, vil vi igangsætte følgende initiativer:

Gøre brug af og tydeliggøre vigtigheden af valgfag.

Valgfag i folkeskolens ældste klasser kan og bliver brugt meget forskelligt, og har mange muligheder i sig. Valgfagene er med til at sikre øget motivation for eleverne, da der er et element af selvbestemmelse, de er med til at sikre øget udsyn og kendskab til verden udenfor skoletiden og de kan være med til at sikre samarbejde både på tværs af skoler, og mellem skoler og lokalsamfund. Flere i Folkeskolen synes derfor det er vigtigt at skolerne arbejder på at gøre valgfagene så gode som mulige i samarbejde med kommunen, samt at vi prioriterer valgfagene til gavn for eleverne.

Øge kendskabet og mulighederne for tonede linjer i udskolingen

Tonede linjer bliver brugt og opfattet forskelligt fra kommune til kommune, og på mange skoler har man mange gode oplevelser med tonede linjer. Flere i Folkeskolen mener det er vigtigt at eleverne kender til muligheden for at rykke til en skole med en tonet linje, og vi mener ligeledes der ikke bør være nogle ekstra omkostninger for eleven b.la. i forbindelse med transport, hvis eleven skifter skole til en skole hvor der er tonede linjer.

Øget elevinddragelse

Elevinddragelse i undervisningen og på skolen som helhed er altafgørende for en motiverende skoledag for eleverne. Eleverne skal derfor både høres og inddrages i klasselokalerne, men også på et overordnet niveau, hvis skolen f.eks. skal renoveres, bør elevrådet inddrages i processen. Flere i Folkeskolen synes derfor at man skal øge elevinddragelsen på landets folkeskoler og kommuner – dette kan b.la. ske ved hjælp af Danske Skoleelevers elevinddragelseskurser, aktive elevrådskurser og understøttelse af kommunale fælles elevråd igennem konceptet med Elevvenlige Kommuner.

Oprettelse af database for Åben Skole, hvor lokalsamfund og skole kan parre sig

At åbne skolen op igennem Åben Skole konceptet er utrolig vigtigt for elevernes generelle dannelse, og forståelse for virkeligheden uden for og efter skolen. Derfor mener Flere i Folkeskolen at alle kommuner bør overveje at have en database eller hjemmeside, hvor skoler og lokalsamfund let og omkostningsfrit kan lave samarbejder.

Ansættelse af Åben Skole konsulenter

I forlængelse af oprettelse af Åben Skole databaser, så er et andet konkret værktøj i arbejdet med Åben Skole, ansættelsen af Åben Skole konsulenter. Åben Skole konsulenter er ansatte i kommunen som arbejder med at gøre det så let som overhovedet muligt for skolerne at have samarbejder med lokalsamfundet. Flere i Folkeskolen ser dette som et godt konkret tiltag til at forbedre Åben Skole arbejdet, dog kun i de kommuner, hvor Åben Skole arbejdet halter, og har brug for en hjælpende hånd fra kommunens side.

Forbedret inklusion

Inklusion har fyldt en del i skoledebatten de sidste år, og har for mange kommuner været et vigtigt fokusområde. Flere i Folkeskolen mener det er utrolig vigtigt vi lykkes med målsætningerne vedr. inklusion, heriblandt at så mange elever som muligt tager del i normalundervisningen i folkeskolerne. Det kan b.la. gøres ved hjælp af projektet Alle Med, som er et projekt Danske Skoleelever laver i samarbejde med DH (Danske Handicaporganisationer) og SUMH (Sammenslutningen af Unge med Handicap). I projektet er der udarbejdet inklusions workshops, som har fokus på social inklusion.

Arbejde på at så få elever som muligt skal have lektier med hjemme

Elevernes socioøkonomiske baggrund har stadigvæk en stor betydning ift. hvor godt de klarer sig i skolen og hvor godt de klarer sig efter folkeskoletiden. Flere i Folkeskolen mener at den sociale arv skal fylde mindst muligt når det kommer til hvilke muligheder eleverne i Danmark har. Derfor mener vi at man bør arbejde med lektieintegreret undervisning, så man får lavet flest muligt af sine lektier i skolen, og ikke derhjemme, så man er afhængig af hvorvidt ens forældre kan hjælpe en.

Dagtilbudsindsats

Vi vil i fællesskab arbejde målrettet med at promovere folkeskole inden eleverne starter i folkeskolen, eftersom mange forældre skriver deres børn op på en fri- privatskole uden at kende til folkeskoletilbuddet – eller i værste fald måske kun kende til rygterne herom. Vi vil derfor igangsætte følgende initiativer:

Samarbejder imellem skoleledere og dagtilbudsledere

Et led i at få flere forældre til at vælge folkeskolen til inden deres barns skolestart i børnehaveklassen, er at der er stærke samarbejder mellem folkeskoler og børnehaver. Flere i Folkeskolen mener derfor det er vigtigt at der er gode samarbejder mellem skoleledere og dagtilbudsledere, samt at den lokale folkeskole er massivt til stede hos den lokale børnehave de kommuner og på de konkrete skoler, hvor der er behov for det.

Målrettet indsats med forældremøder

Andelen af fri- og privatskoleelever er forskellig fra kommune til kommune, men også fra område til område, og skole til skole. Derfor mener Flere i Folkeskolen at det er et vigtigt at udpege områder hvor der er en høj procentdel fri- og privatskole elever, og lave målrettede indsatser, i de kommuner og på de skoler hvor det giver mening og hvor der er behov for en sådan indsats.

Forældremøder i dagtilbud

Som nævnt tidligere er det utrolig vigtigt at den lokale folkeskole er massivt til stede i de lokale børnehaver, og fortæller om alt det gode den lokale folkeskole kan tilbyde. Flere i Folkeskolen mener at det f.eks. kan ske igennem forældremøder i børnehaverne, hvor både ledelsesrepræsentanter, forældrerepræsentanter, medarbejderrepræsentanter og elevrepræsentanter deltager.

Opfordringer til Christiansborg

Vi mener at man fra nationalt hold bør sikre, at kommunerne kan og har de midler der skal til for at ændre i elevsammensætningen på folkeskolerne, så der i hele landet er blandede skoler.  Sidst men ikke mindst mener vi, at man bør sikre, at fri- og privatskolerne lever op til de kriterier, der gælder, når man driver skole. Det skal gøres ved at forbedre tilsynet, indføre trivselsmålinger og sikre grundlæggende demokratiske rettigheder for eleverne.